Rock n rollin historia

Rockmusiikki on joskus saanut alkunsa rock ’n rollista, ja niistä ajoista alkaa olla jo melko paljon aikaa. Rock n roll soi varmasti monessa suomalaisessakin kodissa 1950- ja 1960-luvuilla, ja onhan se nyt todella menevää musiikkia, joten sitä ei varmasti ihmettele kukaan.

Rock n rollin alku

Rock n rollin juuret vievät aina 1950-luvun Amerikkaan saakka. Se on saanut vaikutteita afroamerikkalaistyylisestä rhythm and bluesista, bluesista, countrymusiikista sekä myös esimerkiksi gospelista. Eli niin kuin monet muutkin musiikin genret ja alalajit, se on oikea sekasotku monesta eri lajista.

Itse nimitys ”rock-and-roll” on ollut käytössä jo hieman pidempään, sillä sitä käytettiin kuvailemaan vauhdikasta sekä menevää musiikkia jo vuosikymmentä aiemmin, 1940-luvulla.

Rock n roll syntyi siinä kohtaa, kun musiikin teossa alettiin käyttämään hieman nopeampia komppeja sekä rytmejä. Alkuperäistä rock n roll -komppia kutsutaan Shuffle-kompiksi, ja kaikki tietävät tämän ”ränttätänttä”-musiikin äänen.

Rock n rollin pioneerit

Ehdottomasti niin sanottu rock n roll musiikin kuningas on edesmennyt rocktähti Elvis Presley, joka sai 1950-luvulla ihmiset ympäri maailman hullaantumaan hänen uudesta seksikkäästä tyylistään, menevästä musiikista, sekä näyttävistä konserteistaan. Varmasti kaikki musiikin ystävät ovat ainakin joskus kuulleet hänen musiikkiaan, tai nähneet hänet esiintymässä jossain muodossa.

Elviksen rinnalla myös monia muita tunnettuja rocktähtiä olivat näihin aikoihin muun muassa Chuck Berry, Little Richard sekä Jerry Lee Lewis.

Chuck Berryä kutsutaan rock n roll -muusikoista kaikista merkittävimmäksi säveltäjäksi, sillä hän teki kitarasta rockmusiikin keskeisimmän osan, ja hänen ansiostaan rockmusiikki ottikin suuria harppauksia 1950-luvulla.

Richard sekä Lewis olivat enemmän tunnettuja pianon soitostaan, ja heillä oli iso vaikutus esimerkiksi rockmusiikin laulutyyliin, jota tänäkin päivänä vielä käytetään.

Rock n rollin vaikutukset

Rock n roll oli varmasti monille melko pelottavakin konsepti, sillä se sai ihmiset hieman villiintymään sen vauhdikkaalla ja menevällä tyylillään. Aluksi monet ihmiset suhtautuivatkin skeptisesti tähän uudelta kuulostavaan musiikkilajiin, mutta lopulta onneksi rock n roll oli monien mielestä hyvä asia, ja tästä alkoi rockmusiikin matka.

Reply

mts_wordx