Kuoleeko rock n roll pystyyn?

Rockmusiikki sai alkunsa 50-luvulla Yhdysvalloissa. Rock n roll on yksi rockmusiikin alalajeista, joka syntyi erkaantumalla afroamerikkalaisesta rhythm and bluesista 50-luvulla ja muodosti tärkeän pohjan länsimaiselle nuorisokulttuurille. Rock n rollia kymmentä vuotta aikaisemmin kehittynyt boogie woogie -pianomusiikki kuulostaa hyvin paljon rock n rollilta. Bill Haley & His Cometsin kappale ”Rock around the clock” on yksi tärkeimpiä rock n roll -musiikin yleiseen tietoisuuteen nostaneita kappaleita. 70-luvulta aina nykypäivään asti rock n roll on elänyt niin kutsuttuna kultti-ilmiönä, nousten ajoittain huipulle 50-luvun jälkeenkin, kuten esimerkiksi 70-luvun loppupuolen suomalaisen nuorison keskuudessa eläneen 1950-luvun muodin aikana.

Kuoleeko rock n roll?

Rock n roll genre on kuolemassa kokonaan Vaikka monet rock n rollin suosituimmat artistit, kuten rock n rollin kuninkaaksi nimetty Elvis Presley, ovat vielä tänäkin päivänä kuunneltuja artisteja, suurin osa 50- ja 60-luvun rock n roll artisteista ja yhtyeistä ovat jääneet myöhemmin ilmestyneen musiikin varjoon. Musiikki muuttuu vuosi vuodelta, kuten muotikin, ja on vaikea ennustaa, tuleeko rock n roll olemaan tulevaisuudessa yhtä suosittua, kuin mitä se oli 50-luvulla sen syntyessä. Rock n roll on kiistatta ollut yksi suurimmista ja pidetyimmistä musiikkigenreistä, ja sillä on ollut monia vaikuttavia artisteja, kuten Bill Haley ja Jerry Lee Lewis, mutta rock n roll ei ota suurta paikkaa tämän päivän suosituimpien musiikkigenrejen keskuudessa.

Rock n rollin sosituimmat artistit kautta aikojen

Elvis Presley on kiistatta suosituin rock n roll -musiikin artisti, sillä onhan hänet jopa nimetty rock n rollin kuninkaaksi. Ihka ensimmäinen Elviksen levyttämä kappale oli ”My Happiness”, jonka hän nauhoitti ruokatuntinsa aikana levy-yhtiön studiossa vuonna 1953. Toinen vaikuttava rock n rollin roolimalli oli Chuck Berry, joka oli yksi rock n rollin tärkeimmistä kehittäjistä uransa huipulla vuosien 1955 ja 1958 välillä. Rockiin keskittynyt, kuuluisa Rolling Stone -lehti sijoitti Chuckin viidenneksi kaikkien aikojen artistien listallaan vuonna 2004. Hauska fakta Chuckista on se, että hän opiskeli aikanaan kosmetologiksi, ja teki tätä työtä musiikkiuransa rinnalla. Rock n rollin suosioon palaamista ei voi ennustaa, vaikka eihän sitä koskaan tiedä.

 

Reply

mts_wordx