Festivaalikiertue Rock´n Roll Circus

Festivaalikiertue Rock´n´ Roll Ciscus on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa musiikkimaailmassa. Kiertueen järjestäjänä toimi yritys nimeltä Kymen sävel ja sirkus Oy ja sen puuhamiehenä yrityksen toimitusjohtaja Arde Jokinen, ja konseptiin kuului useampia festivaaleja eri puolilla Suomea. Ensimmäisillä kiertueilla festareita oli neljä, myöhemmin viisi. Esimerkiksi vuonna 2011 festivaalit olivat Kokkola Rockfestival, Kotka Rockfestival, Vaasa Rockfestival, Wanaja Festival ja Riihimäki Rock. Näistä Kokkolan Rockfestival oli ensimmäinen ja alkuperäinen festivaali jo vuonna 2007.

Photo of a hand making a rock and roll sign

Varmuutta asiasta ei ole, mutta Rock´n´Roll Circus -kiertueen nimen takana lienee The Rolling Stones yhtyeen kuuluisa konserttielokuva vuodelta 1968 nimeltään Rock and Roll Circus. Televisiossa esitetty elokuva oli Mick Jaggerin keksimä mainostempaus, jossa esiintyi niin vierailevia artistejakin – muiden muassa John Lennon, Yoko Ono ja Eric Clapton – ja sirkustaiteilijoita. Yhteys näyttää ilmeiseltä, sillä myös Arde Jokisen luomaan kiertueeseen liittyi niin useiden artistien esiintyminen kuin sirkuskin.

Ratsastusta radioaalloilla

Sen sijaan kiertueen nimellä ei ilmeisesti ole yhteyttä Radio Rockin ohjelmasarjan Rock´n´Roll Circus kanssa, sillä kiertue teki useamman vuoden yhteistyötä The Voice -radiokanavan kanssa ja sitä myös markkinoitiin tuolla radiokanavalla, vaikka muuten markkinointi perustui pitkälti sosiaaliseen mediaan ja mainontaan kiertuepaikkakuntien katukuvassa. Kovin suuriin yleisömääriin kiertue ei yltänyt, ja esimerkiksi Kokkola Rockfestivalin yleisöennätys on vaatimattomat 9 000 kävijää.

Kävijämäärän suhteelliseen vähyyteen on saattanut vaikuttaa myös se, että kiertueella esiintyi pääasiassa kotimaisia artisteja, ja suuria yleisöitä ovat suomalaisille festivaaleille perinteisesti houkutelleet joko suuret suomalaiset nimet ja ulkomaiset maailmanluokan tähdet. Missään vaiheessa Rock´n´Roll Circus -kiertueen festivaalit eivät pystyneet kilpailemaan maamme suurimpien rockfestivaalien, kuten Ruisrockin ja Provinssirockin, kanssa. Jotkut kiertueen festivaaleista ovat kuitenkin jääneet elämään ihan kiertueen aikaisilla nimillään: Riihimäki Rock ja Wanaja Festival voivat hyvin ja toimivat myös vuonna 2016. Vaasa Rockfestival sen sijaan on muuttanut nimensä ja tapahtuma järjestettiin vuonna 2016 nimellä Wasa Open Air.

the_rolling_stones_rock-and-roll_circus_poster_300x417pxKotimainen artistikattaus

Kotimaisista artisteista kiertueen festivaaleilla ovat esiintyneen muun muassa Eppu Normaali, Uniklubi, Maija Vilkkumaa, Apulanta, PMMP, Happoradio, Popeda, Klamydia, Yö, Cheek, Petri Nygård, Jenni Vartiainen, Anna Abreu, Raptori, Chisu, Mike Monroe ja Tuomari Nurmio, joten mistään pikkutekijöiden kiertueesta ei ole koskaan ollut kysymys.

Vuonna 2009 esiintyviä yhtyeitä ja artisteja oli kiertueen tapahtumissa yhteensä yli 90 ja katsojia koko kiertueelle odotettiin 50 000. Ulkomaiset kiertueen artistit eivät ole olleet festivaalienkirkkainta tähtikaartia; esimerkiksi Kokkola Rock-festivaalilla esiintyivät vuonna 2011 ulkomaisina artisteina vain Scooters Saksasta ja Danko Jones Kanadasta.

Reply

mts_wordx